Targets og Indicators  

Vejledning til at arbejde med targets og indicators

 

 


En central del af arbejdet med FN's udviklingstemaer (goals) er at opstille et eller flere konkrete mål (targets) og identificere relevante indikatorer der kan måle, hvorvidt målet/target er nået. Det lyder mere abstrakt end det egentlig er.

 


Targets og indicators er projektledelsesværktøjer til at sikre, at udviklingsmålene bliver nået.
 Det er vigtigt at kunne måle effekten af de tiltag, som FN og de mange samarbejdspartnere gør for at nå et udviklingsmål. Derfor skal målet være specifikt og målbart fra starten af.

Et visionært mål som "at gøre verden til et bedre sted, hvor alle har det godt" er noget de fleste synes godt om.
Men for at vi kan tilslutte os målet, skal vi vide, præcist hvad vi går ind til. For at vi kan arbejde i samme retning og for at vi er enige om, hvornår målet er opnået, skal målet være: Specifikt, Målbart, Attraktivt, Realistisk og Tidsbestemt - SMART.

 

 

Hvad starter vi med?
Godt projektarbejde handler om både at se det store perspektiv og at fokusere.
FN's vision for 2015 indeholder 8 forskellige udviklingsmål (goals).
Mål nr. 4 er at nedbringe spædbørnsdødelighed på verdensplan. Det overordnede mål - nedbring spædbørnsdødelighed - er præciseret til et konkret mål/target:

Reducer spædbørnsdødeligheden for børn under 5 år med 2/3 i tidsrummet 1990 til 2015.  

For at måle effekten af indsatsen mod spædbørnsdødelighed skal man vide, hvordan situationen er inden indsatsen påbegyndes.

Fordi target er et specifikt mål, er der flere parametre at måle og sammenligne. Man kan måle på selve målet: hvor mange 0-5 årige ud af en årgang dør på verdensplan?
Eller man kan måle på kendte årsager til spædbørnsdødelighed og forhold, som har betydning for små børns sundhed: jordmor under fødslen, underernæring, adgang til rent vand i hjemmet og hustandsindkomsten.

 

Målet er nu konkretiseret. Men hvordan kan målet nås? Hvilke midler og tiltag kan gøre en forskel? Hvordan kan effekten måles? Det er her, man kan identificere indikatorer, der dokumenterer positiv eller negativ udvikling i retning mod målet.

 

 

Inspiration
Du kan få inspiration til arbejdet med targets og indicators ved at se på de eksisterende 2015 Mål. Hvordan har man defineret targets defineret og hvilke indikatorer bruger man til de forskellige mål? 
På Verdensbankens database under "Millenium Goals" kan du finde endnu flere mulige indikatorer knyttet til forskellige emner(topics).
 

Go for it!

 


LINK: Data.worldbank.org


Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.