Politisk frihed

 

Alle mennesker skal have mulighed og forudsætning for at øve indflydelse på deres eget liv og livsvilkår. Ytringsfrihed og retten til at organisere sig i politiske partier, bevægelser eller interesseorganisationer er basale menneskerettigheder, der er indskrevet i demokratiske landes forfatninger.
I mange lande overtrædes disse rettigheder, og det er med til at fastholde mennesker i fattigdom og forhindre udvikling. Opgaven er at sikre at disse rettigheder ikke blot er indskrevet i lovgivningen men også respekteres og udnyttes i praksis. 
MS/ActionAidNæsten halvdelen af verdens befolkning lever i lande, hvor ens mulighed, især hvis du er kvinde, for at for at påvirke dit eget liv er stærkt begrænset. Mange mennesker bliver ikke hørt, når der træffes politiske beslutninger, de ved ikke hvordan man kan få adgang til hjælp og sociale ydelser og de får ikke mulighed for at stemme til valg både i landsbyen og til folketingsvalg. Mange mennesker blevet simpelthen ikke regnet for noget på grund af deres køn, deres race, deres religion, deres kaste, deres seksuelle orientering eller politiske overbevisning.
Derfor er det vigtig at støtte grupper og organisationer, der arbejder for at inddrage fattige kvinder og mænd og skabe økonomisk, social og politisk ligestilling – så de selv bliver i stand til kræve deres ret til mad, skolegang, vand, sanitet, katastrofehjælp osv.

Det er ikke en tjeneste, vi beder om, når vi gerne vil lukkes inden for i politik. Det er vores ret, som vi kræver. Gladys Mutukwa, Zambia National Womens Lobby
Folkekirkens Nødhjælp

 

Politisk frihed handler om essentielle frihedsrettigheder: Ytrings-, forenings- og forsamlingsfrihed.
Disse rettigheder sikrer, at man må mene og sige, hvad man vil, at man må melde sig ind i et parti eller en organisation, at man må holde møder og deltage i fredelige demonstrationer uden at blive smidt i fængsel for det. Man skal kunne kritisere dem, der har magten, uden at skulle frygte hverken anholdelser, overgreb eller tortur.
I Danmark har vi stærke traditioner for frihedsrettigheder, heldigvis. Men i mange lande i verden er de politiske frihedsrettigheder under stærkt pres. I Bahrain sidder en dansk statsborger, Abdulhadi Al-Khawaja fængslet på livstid. Han blev udsat for tortur og fik en groft uretfærdig retssag, fordi han kritiserede det undertrykkende kongedømme og bad om demokratiske reformer.
I Brasilien er fredelige demonstranter op mod VM i fodbold i år blevet mødt med gummikugler og tåregas af politiet: Hundredvis af mennesker blev såret, nogle kronisk med skader som blindhed på et øje på grund af gummikuglerne.
Politisk frihed har desuden meget med pressefrihed at gøre. Altså at pressen må være kritisk, stille spørgsmål til magthaverne og skrive, hvad den vil uden censur fra staten.
I Egypten fik tre journalister i år syv års fængsel, fordi de talte med demonstranter, der kritiserede regeringen. I deres egen retssag fik de ikke engang lov til at se beviserne imod dem.
Amnesty International 

 

Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.