Ligestilling mellem mænd og kvinder  

 

Mange steder i verden behandles mænd og kvinder ikke ens. Kvinder undertrykkes, tilbydes ringere løn, ringere uddannelse, ringere adgang til sundhed og ringere vilkår. Konsekvensen er, at deres potentialer og bidrag til samfundet og samfundsøkonomien ikke kommer i spil.

For at vende situationen skal kvinder inddrages mere i politiske deltagelse og i de beslutninger som vedrører deres liv.
Selv de bedste demokratier forbliver kun halve demokratier, hvis der gøres forskel på kønnenes demokratiske rettigheder. Med et mål om ligestilling kan regeringers politik bedre overvåges og ligestillingsarbejdet indtænkes i alle målene.

MS/ActionAid


 

Du bestemmer ikke selv om du kommer til verden som pige eller dreng, men det er afgørende for hvordan dit liv kommer til at forme sig. Mange steder er en pigefødsel en mindre festlig begivenhed end en drengefødsel. En pige flytter med tiden til en anden familie som barnebrud og arbejdende i huset. Hun bliver ansat som mindre værd.

Årtusindmålet om ligestilling skal bryde med myten om piger som andenrangsborgere. Det er en langsigtet kamp, som kan skabe fordele både for den enkelte og for samfundet. Verdensbanken har regnet på det og blot et ekstra skoleår giver en 10 til 20 procent højere lønindtægt for en pige. Det er til gavn både for hende, familien og samfundet.

CARE


Lighed mellem kvinder og mænd og realisering af kvinders menneskerettigheder er et afgørende mål i sig selv, men også nøglen til at opnå mange af de øvrige mål. På trods af fremskridt eksisterer stadig store uligheder mellem kvinder og mænd såvel ift. økonomisk og social som ift. politiske arena. Kvinder er generelt ringere repræsenteret i politiske system, lavere løn, ringere uddannelse mere ubetalt arbejde og oplevelse af vold i hjemmet. Det er nødvendigt at gøre op med bagvedliggende strukturelle barrierer. For at opnå lighed mellem kønnene er det nødvendigt både med et selvstændigt mål og arbejde for lighed mellem kvinder og mænd ift. alle øvrige mål for at sikre kvinders økonomiske, sociale, retslige og politiske muligheder.

Mette Bloch Hansen, fhv. policy advisor 92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling 

 

  

 
Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.