Beskyttelse mod kriminalitet og vold

 

Alle piger og drenge har ret til et liv uden vold, de skal beskyttes under konflikter og katastrofer, og de skal trives i et trygt familiemiljø. Børn, der er udsat for eller vidne til vold, får akut og langvarig skade på deres fysiske, kognitive, sociale og følelsesmæssige udvikling. Konsekvenserne kan være livslange. En blind plet i de nuværende 2015-mål er, at de ikke indeholder nogle målsætninger for fred, sikkerhed og bekæmpelse af vold internt i lande. Red Barnet kæmper derfor for, at de nye mål skal forpligte verdens ledere på at stoppe vold mod børn i 2030.
Red Barnet

Alle mennesker bør kunne forvente, at samfundet beskytter dem mod kriminalitet og vold. Uanset, om det er vold i hjemmet, angreb på minoriteter, forfølgelser af politiske modstandere, overgreb på kvinder eller andre former for vold. Enhver bør kunne regne med at få en retfærdig behandling ved domstolene, uanset om man har mange penge eller ej.
Verdens bedste nyheder

Retten til fysisk sikkerhed er helt basal: Et af de vigtigste fundamenter for os alle sammen er, at vi føler os sikre, og at vi ved, at hvis vi bliver overfaldet, vil den skyldige blive stillet til ansvar.
Amnesty arbejder for beskyttelse mod kriminalitet og vold på to fronter:
1. Staterne skal beskytte deres borgere mod vold begået af andre. Det kan være vold mod kvinder både i og uden for hjemmet, der ofte er en form for vold, som bliver accepteret som noget, der bare sker, skal håndteres inden for familiens privatliv, og som politi og andre derfor ikke skal blande sig i. I Danmark var Amnestys arbejde mod vold i 2013 med til at afskaffe en gammeldags lovgivning på voldtægtsområdet, der gav en mildere straf, hvis man ikke havde gjort modstand mod overgrebet, f.eks. fordi man er fysisk handicappet, var bevidstløs, for fuld eller påvirket. (Se ekstern artikel om dette på Amnestys website).
Uden for Danmark fik Amnesty i Mozambique stoppet en lov, der gav straffrihed til en voldtægtsmand, hvis han giftede sig med sit offer.
En anden type vold, som staten har pligt til at bekæmpe er såkaldte hadforbrydelser, hvor mennesker overfaldes, alene fordi de er den, som de er. Det kan være seksuelle, religiøse eller etniske minoriteter, som politiet i nogle lande selv forfølger, og i andre tilfælde undlader at beskytte og bare ser passivt til, når denne type vold forekommer.
2. Foruden beskyttelsen af borgerne, skal staterne selv undlade at udøve vold mod dem. Det betyder blandt andet, at politiet ikke må bruge unødig vold – f.eks. mod demonstranter eller gennem et hemmeligt politi, der med vold og tortur knægter ytrings- og forsamlingsfriheden.
Amnesty International
Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.