Støtte til mennesker som ikke kan arbejde

"Det kan også ramme dig - hjælp folk der ikke har et arbejde"
 


Mange mennesker verden over har brug for et socialt og økonomisk sikkerhedsnet, enten fordi de ikke kan arbejde eller fordi de ikke kan få et job.

 

Der kan være flere årsager til ledighed: du kan miste dit arbejde pga. økonomisk krise, naturkatastrofer, konflikter og krige kan ødelægge din arbejdsplads eller tvinge dig til at flytte. Sygdom og invaliditet kan derudover gøre det svært for dig at passe et arbejde.

Siden den økonomiske krise satte ind, er der blevet flere ledige på verdensplan. Men der er forskel på, hvor stor arbejdsløsheden er i de forskellige regioner.

 


Ung og uden arbejde
En følge af den verdensomspændende økonomiske krise er ungdomsarbejdsløsheden i Europa. Mange unge går ledige selvom de har taget en uddannelse. Mens de venter på at komme i arbejde, bliver deres kompetencer forældet og deres chance for et job endnu mindre. I 2012 stod over 50 % af de unge 15-24-årige i Spanien uden arbejde.

 

 

Socialt sikkerhedsnet under sygdom
Hvis du ikke er i stand til at arbejde, har du brug for et økonomisk sikkerhedsnet til at leve for. Er du uarbejdsdygtig på grund af sygdom har du måske også behov for medicin og hjælpemidler foruden dine faste udgifter.

 

Den danske velfærdsmodel giver mulighed for sygedagpenge mens du er sygemeldt og for revalidering, dvs. omskoling til et andet arbejde, hvis du ikke længere kan klare dit nuværende job. En tredie mulighed er flexjob for personer, der fortsat kan passe deres arbejde, men ikke i samme grad som før.

 

Men at få tildelt flexjob eller sygedagpenge kan være en lang og omstændelig proces. Sygedagpenge gives for en periode op til et år, men langvarig sygdom kan være mere end et år. Det er jobcentrene, der administrere sygedagpenge, flexjob og revalideringsydelser. Det er vigtigt at der i denne sektor er fokus på at være hensynsfuld, fordi klienterne er mennesker i en sårbar og usikker situation.    

 


Hvis du ikke kan arbejde eller finde arbejde, skal du kunne få økonomisk hjælp. Alle mennesker bør have penge nok til at leve for og til at
kunne have et værdigt liv med råd til lægehjælp og andre nødvendigheder. 

 

FORSLAG TIL SØGEORD
Skånejob, rehabilitering, productive employment, disability

 

 

FACTS
Anslået samlede ledighed i % 2012:
 

Kina        4,5 %
Kenya      9,0 %
Danmark  7,5 %
Spanien  25,2 % 

 

 

 

 

Statistisk kilde: data.worldbank.org 2009-2012 tal. Indicator: social protection & labor; unemployment, total (% of total labor force, ILPO estimate).

Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.