Politisk frihed

"Hvordan ville du have det, hvis andre bestemte hvem du skulle stemme på?"

  


 


Politisk frihed indgår i begrebet borgerrettigheder. Borgerrettigheder adskiller sig fra de universelle menneskerettigheder ved at være de gældende rettigheder i netop det samfund, du lever i. Derfor kan der være forskel på, hvilke borgerrettigheder der er gældende i et land og om der er politisk frihed.  

 

 

Politisk frihed - en borgerrettighed
Borgerrettigheder som er knyttet til politisk frihed er bl.a.:
FORENINGSFRIHED, som er din ret til at organisere dig i en fagforening eller interesseorganisation.
YTRINGSFRIHED betyder, du kan fremsætte dine synspunkter og deltage i den offentlige debat i medierne.
FORSAMLINGSFRIHED er retten til at du og andre kan samles – privat eller på offentlige steder for at diskutere, protestere eller markere jeres holdninger.
VALGRET og VALGBARHED er din ret til at stemme ved parlamentsvalg og din mulighed for selv at kunne stille op ved et valg. 

 

Politisk frihed giver dig indflydelse på samfundsudviklingen i dit land. Du har ret til at mene hvad du synes og dele dine holdninger med andre. Du kan udbrede dine synspunkter i trykte eller elektroniske medier. Dine politiske holdninger kan afvige fra landets officielle politik, uden at det har konsekvenser for dig.

 


Danskerne og den politiske debat
Alle danskere har ret til at ytre sig om politiske forhold og deltage i politiske processer. De danske medier har ligeledes mulighed for forholde sig kritiske til den siddende regering og de folkevalgte.

Forudsætningerne for en fri, bred og kritisk politisk debat er således tilstede i Danmark. Ikke desto mindre taler vi om befolkningens "politikerlede", om en til tider usaglig debat mellem politiske modstandere og af mediernes dækning af det politiske arbejde.     

 


Demokrati er for alle
I et land med politisk frihed er der en åben politisk konkurrence mellem partier, frie medier og respekt for borgerrettigheder.

Et land med begrænset eller ingen politisk frihed har som regel et enkelt dominerende parti, er præget af korruption og nepotisme, og basale borgerrettigheder bliver ikke respekteret.

 

Ethvert menneske skal kunne være del af den politiske proces i sit eget land. Ingen bør udelukkes fra den demokratiske proces pga. deres religion, køn eller etniske baggrund.

 

 

FORSLAG TIL SØGEORD
public decision making, freedom of speech, forsamlingsfrihed, trykkefrihed


Kilde: Freedom in the World, 2013 | Infoplease.com  

Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.