Gøre noget ved klimaforandringer

"- Fedt at sommeren er dejlig varm i Danmark"Konsekvenserne af klimaforandringer vil påvirke alle lande på kloden. Men især de fattige udviklingsområder vil blive hårdt ramt. Der er overordnet to måder at gøre noget ved klimaet på: at mindske verdens CO2 udslip og at tilpasse samfundet de kommende klimaændringer. 

 

CO2 udslip og klimaforandringer
Når man taler om årsager til klimaforandringer, er det især et voksende udslip af CO2 og drivhusgasser. C02 bliver frigivet ved forbrænding af fossile brændstoffer som kul og olie.  Energien anvendes til opvarmning af boliger, til transport og til elproduktion.
I 2007 kom 81 % af verdens samlede energiforbrug fra fossile brændstoffer.
CO2-udslippet stiger fortsat i flere lande, dog ikke i Danmark. At mindske udslip af drivhusgasser og nå de vedtagne CO2mål er nødvendigt for at modvirke globale klimaforandringer.  

 

 

Hvis kloden koger
Det centrale omdrejningspunkt i klimaproblematikken er risikoen for en fortsat stigning i klodens temperatur. Eksperter er enige om, at en global stigning på ca. 2 grader celsius vil få alvorlige og måske uoprettelige følger for hvilke områder på jorden, som mennesker kan bo i og hvilke afgrøder der vil kunne dyrkes.

 

Konkrete følger af klimaforandringerne er mere uforudsigeligt og voldsomt vejr og formindskelsen af isdækkede havområder i Arktis. Vejrforandringerne har også betydning for dyrelivet på den nordlige halvkugle. I Arktis er isbjørnenes levevilkår truet som følge af de stigende temperaturer.
I Danmark indvandrer nye arter sydfra og presser den eksisterende natur. Et eksempel er en hvepseart, som er mere aggressiv end de danske hvepse.

 

 

Vilde vejrsystemer
Kraftige storme og orkaner er en følge af vejrforandringer. Når atmosfæren bliver varmet op, kommer der mere energi i vejrsystemerne og i vinden.  I sommeren 2011 oplevede Danmark kraftige skybrud. Mange kældre stod under vand og veje var oversvømmede. Det regner ikke mere i Danmark end før, men regnen falder mere intenst og der er perioder med tørke.

 

Det er en stor investering at tilpasse samfundet de kommende klimaændringer; kloakker, veje og bygninger skal gøres mere modstandsdygtige. Borgerne skal informeres om klimatilpasninger og prioriteringer; for den enkelte kan det betyde, at kældre jævnligt er oversvømmede og at man i yderste konsekvens må flytte. Tilpasning af byer til ny klimaforhold tager tid – op til 50 år. 

En langsigtet løsning kræver, at der udvikles bæredygtige CO2-neutrale energiformer og man på tværs af landegrænser samarbejder om at reducere brugen af fossile brændstoffer.

 

 

FORSLAG TIL SØGEORD
Climate adaption (tilpasning), climate mitigation (forandring), CO2 regnskab, stormen Bodil  


FACTS 
CO2-udslippet stiger fortsat i langt de fleste lande. 
2007: CO2-udslip pr indbygger i millioner tons

Bolivia    1,3
Danmark 9,2
Ghana     0,4
Kina        5,2

2010: CO2-udslip pr indbygger i millioner tons
Bolivia     1,5
Danmark  8,3
Ghana      0,4
Kina         6,2


Kilde: Data.worldbank.org  Udviklingstal.um.dk


Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.