Ligestilling mellem mænd og kvinder


"Mænd er bare bedst!"

 

Kvinder udgør halvdelen af verdens befolkning, men alligevel er der stor forskel på mænd og kvinders vilkår. Hvis vi ønsker global ligestilling, må vi sikre, at mænd og kvinder har de samme rettigheder og muligheder på vigtige områder som uddannelse, økonomi og politisk indflydelse.

 

Lige uddannelse, lige muligheder
En afsluttet grundskole er en forudsætning for videre uddannelse og for at kunne få arbejde. Derfor er det vigtigt at piger har adgang til skole og til samme niveau af uddannelse som drenge.  

 

 

Økonomisk ligestilling
I de fleste lande udgør kvinders lønniveau kun mellem 70 og 90 % af mænds. Hvis vi skal kunne skabe økonomisk ligestilling, er det nødvendigt, at kvinder og mænd har de samme jobmuligheder og kan få de samme indtægter. 

 

I 2014 er der stadig kvinder i verden, som ikke har ret til at eje jord eller disponere over deres egen formue. De er økonomisk underlagt deres ægtefælle eller familie. FN skønner, at hvis kvinder havde samme adgang til produktionsmidler som mænd, ville landbrugsproduktionen i i en række udviklingslande kunne stige med op til 4 % - udelukkende ved at give kvinderne ejerskab over deres produktion.

 


Barselsorlov i Danmark
I Danmark er ligestilling mellem mænd og kvinder formelt sikret gennem lovgivningen. Barselsorloven kan idag deles ligeligt mellem forældrene, hvis de ønsker det. Som oftest er det kvinden, som tager størstedelen af barslen. Økonomi synes at være et vigtigt incitament. Hvis Far tjener mere end Mor belaster det familiens økonomi mere, hvis han tager en længere barsel. 

En anden årsag er tradition og kultur. Det er socialt acceptabelt at en kvinde prioriterer sin familie og holder længst mulig barsel. For en mand som gerne vil være mere familieorienteret, kan det være svært at søge om maksimal barsel. Mere lovbestemt barsel til mænd var et punkt under sidste valgkamp.     Præsident m/k 
Kvinder og mænds muligheder for at deltage aktivt i samfundet er forskellige. Langt flere mænd end kvinder bliver valgt til parlamenter og politiske poster - også i Europa og USA. Så længe kvinder udgør ca. 20 % af verdens folkevalgte beslutningstagere, er der stadig stor forskel på mænd og kvinders muligheder for politisk magt og indflydelse. 

 

FORSLAG TIL SØGEORD
gender-based discrimination, women´s economic empowerment,  kønskvoter, ligestillingspolitik

 

Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.