Adgang til nærende mad


"Hvorfor er der ikke noget lækkert i køleskabet?"

 

Fattigdom og sult er forbundet med hinanden. Når en befolkning sulter, er det ikke altid fordi der mangler fødevarer i deres område, men fordi folk ikke har penge til at købe sund mad i tilstrækkelige mængder.  

Antallet af undernærede mennesker i verdens udviklingsområder er faldet siden 1992 med næsten 10 %.
Men 1 ud af 8 mennesker i verden sulter fortsat – det svarer til ca. 840 millioner mennesker. Af dem bor langt de fleste i udviklingsområder.  

 

Underernæring og fejlernæring er to forskellige konsekvenser af dårlig kost. Hvis du får for lidt at spise, får kroppen ikke den energitilførsel, der er nødvendig for at leve et aktivt liv. Men selvom du får rigelige mængder mad, kan du lide af fejlernæring. Hvis kosten er ensidig kommer du til at mangle næringsstoffer, som din krop behøver for at forblive sund og stærk.

 

Kostvejledning eller kostvildledning
Selvom der er rigelige mængder protein og næring i dansk mad, er der børn som får en mangelfuld kost. Det kan skyldes at forældre – i den bedste mening – sætter deres børn på utilstrækkelige diæter, så børnene går glip af vigtige næringsstoffer.

 

Det søde liv med sodavand, kager og slik giver tomme kalorier. Men kalorielette søde sager er også et problem, selvom de ikke tilfører ekstra energi. Forskellige kunstige sødemidler kan forstyrre insulinbalancen – og muligvis kan naturlige sødestoffer også påvirke hjernen gennem selve smagsoplevelsen. Derfor er det snarere et spørgsmål om at vænne sine smagsløg til mindre sødt end om at vælge mellem naturlige eller kunstige sødestoffer.     

 

Sult og sårbarhed
Mangel på sund kost er særligt alvorligt for gravide kvinder og små børn under 2 år. Kronisk underernæring blandt børn i udviklingsområder er faldet. Men 1 ud af 4 børn lever stadig med utilstrækkelig kost.

At sulte under opvæksten kan bremse og skade et barns udvikling, så barnet er undervægtigt i forhold til sin alder eller holder op med at vokse i højden.I 2012 var ca. 15 % eller hver 7. barn i verden undervægtige i forhold til gennemsnittet.  

 

Børn, som starter livet med at sulte, mangler energi til at lege og lære. De får svært ved at få den sunde opvækst som kan sikre dem et godt og aktivt liv som voksne. Alle børn og voksne skal kunne spise sig mætte i sund og nærende mad. 

Kilder: UN ”We can end poverty fact sheet”  2013 og UNDP MDG Report 2014. 

 

Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.