Adgang til rent vand og sanitet

 

Uden rent vand at drikke dur et menneske ikke. Det er i hvert fald svært at fokusere på sit arbejde, hvis man har diarré. Og hvis man ikke har rent vand nok til at drikke, er der heller ikke nok til at vaske hænder. Men netop de to ting er afgørende vigtige for sundheden. Alle mennesker bør have adgang til vand, som er sikkert at drikke, lave mad og vaske sig i, samt adgang til bad og toilet.
Verdens Bedste Nyheder

 Rent vand skal sikres via udfasning i brug af pesticider samt stramning af kemikalielovgivningen. Ved at bekæmpe klimaforandringer og omlægge landbruget henimod bæredygtighed bekæmpes også tørkedannelse og jorderosion, og dermed kan vi sikre adgang til rent vand.
Der skal gennemføres omfattende vandbesparelser via renovering af ledningsnet, skift til lavskyls- eller komposttoiletter. Hermed muliggøres også at skaffe sanitet til alle uden at vandressourcerne overudnyttes. De rige lande skal støtte ulandene heri.
Økologisk Råd


Adgang til rent vand og sanitet er en menneskeret og er vital for at bryde med fattigdomscirklen. Der er næsten 800 millioner mennesker, som stadig ikke har adgang til rent vand. Kvinder i mange udviklingslande er det ofte kvinder og piger, der må hente vand langvejs fra og som konsekvens heraf har mindre tid til skolegang og arbejde. Derfor er adgang til vand også vigtig ift. at øge pigers skolegang. Der er behov for at sikre universal bæredygtig adgang til vand og sanitet – kommercialisering af vandmarkedet, betyder ofte at de fattigste kommer til at betale den højeste pris. Det handler dels om at sikre at vandressourcer ikke forurenes og at vand bruges effektivt dels om at sikre at vand er distribueret retfærdigt mellem husholdninger, landbrug og industri og mellem land og by.

Mette Bloch Hansen, fhv. policy advisor 92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling

Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.