2015 Målene

 

2015 Målene eller The Millenium Development Goals er den første serie af udviklingsmål formuleret af verdens ledere. Afsættet for målene  er en bedre klode og en bedre verden for alle.

Forhistorie
I september 2000 var 189 af verdens regeringschefer samlet til FN topmøde i New York for at fejre årtusindeskiftet. Mødet var den største samling af statsoverhoveder nogensinde. Sammen vedtog de en tekst - en Millenium erklæring (Millenium Declaration) - som er en vision for en bedre verden. 
På baggrund af deklarationen foreslog embedsmænd i FN en række mål, som man ville følge i de næste 15 år - fra 2000 og frem til 2015. De mål blev til 2015 Målene - Millenium Development Goals.


Om 2015 Målene: un.dk


Status

2015 Målene har været den største succes i FN's historie, fordi så mange lande er gået sammen om dem og fordi flere af målene faktisk er nået  - eller at der er sket store og målbare fremskridt på området.
2015 Målene har vist, at det er muligt for FN og for verden at gøre en forskel, når alle står sammen.

Nogle MDG målenes del-mål (targets) er opnået på nuværende tidspunkt.
- Ekstrem fattigdom er på verdensplan blevet halveret  
- Forskellen mellem hvor mange piger og drenge der starter i skole er næsten fjernet

Andre delmål udvikler sig positivt.
- Flere kvinder deltager i politik
- Mange flere mennesker har fået adgang til rent drikkevand

Men der er desværre også mål, hvor der er sket meget lidt eller udviklingen går i den forkerte retning. Det drejer sig især om CO2 udslippet som trods massiv opmærksomhed fortsat stiger.


Du kan se den aktuelle status på de 8 udviklingsmål på FN's hjemmeside: un.dk

 
 


Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.